Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Viribus Unitis csatahajó, mint szimbólum

2009.04.05

Az oldal alapvetően nem haditechnikai és nem hadtörténeti jellegű, joggal felmerülhet tehát a kérdés, hogy mit is keres itt az Osztrák-Magyar Monarchia csatahajójának képe. A válasz egyszerű és kézenfekvő, szimbólum gyanánt. Elgondolkoztató és figyelemre méltó szimbólum, mert volt egyszer egy olyan Magyarország, mégha konkrétan Ausztria-Magyarország is, amely képes volt arra, hogy a kor legkorszerűbb, legnagyobb és legfélelmetesebb csatahajóit (Szent István, Viribus Unitis, Tegethoff) megtervezze és megépítse. Megépült Budapest történelmi magja, megépültek a körutak, a sugárutak, a Ferencz József Földalatti Vasút, az elsők között a korabeli Európában, megépültek a Klinikák, a Hősök Tere, a legnagyobb múzeumok és még ki tudja mi minden, felsorolni is nehéz.

Helyiérdekű vasutak, Magyarország vasúthálózata csaknem teljes egészében, amit azóta is csak bontani, rombolni tudtunk. Bebizonyítottuk, hogy mindezekre képesek vagyunk, az nem lehet   igaz, hogy soha többé nem leszünk képesek erre, vagy ehhez hasonlókra. Az biztos, hogy jelenleg nem vagyunk képesek rá, de még a tört részére sem.

Tisztelet és becsület a Viribus Unitis csatahajó tervezőinek,építőinek és szerelőinek, nagyapámnak, Leopold Fahrnernek, későbbi nevén Fahrner Lipótnak aki szolgálatot teljesített rajta és a hajó első rádió és hírközlési (távíró stb.) berendezéseit szerelte. Nem elsősorban csatahajó kell most nekünk, különben is a csatahajók kora véget ért, tengerünk sincs már, de szükségünk van történelmünk széthullott dirib-darabjaira, hogy elhihessük a lelkünk mélyén, képesek vagyunk rá. Képesek vagyunk arra, hogy a helytelen politikai hullámok után és során lezüllött, elszegényített kis országunkat egy arra érdemesebb, megfelelőbb rangra és helyzetbe emeljük. Hatalmas és nehéz feladat, egyedül nem megy, csak együtt, veletek, egyesült erővel, azaz: Viribus Unitis!

Mi is kell mindehhez? Első lépcsőben a hit. A legerősebb hit, hogy ez lehetséges, mert lehetséges. Üvegbetont alkotó, műholdat megépítő, számítógépes programokat világsikerre vivő, a technika és tudomány terén maradandót alkotó embereink ma is vannak. Vannak és lesznek feltalálóink, tudósaink, csak a hitünk gyenge, az akaratunk gyenge még. Sajnos végül pedig ami a leggyengébb, az az összetartásunk. Nem kell azonban elkeseredni, mert ezen lehet változtatni, csak akarjunk változtatni rajta!